Μήνυμα προέδρου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

dasoponiaΜΗΝΥΜΑ της προέδρου ΔΣ του Συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Η 21η Μαρτίου θεωρείται ως η παγκόσμια ημέρα δασοπονίας.

Όλοι γνωρίζουμε για τον αφανισμό δασών σε παγκόσμιο επίπεδο
Στη χώρα μας η ασκούμενη πολιτική ήταν και είναι καταστροφική.

Τα δάση έγιναν πηγή πλουτισμού καταπατητών , αφού πρώτα κάηκαν ή είχαν αλόγιστη χρήση. Η Δασική Υπηρεσία υποβαθμισμένη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς μέσα και ανταλλακτικά αυτών και η δασοπυρόσβεση με λίγα ιπτάμενα πυροσβεστικά αεροσκάφη και κάποια ενοικιαζόμενα . Έτσι συμφέρει κάποιους από τους κρατούντες .

Οι αποδείξεις της δασοκτόνου πολιτικής είναι πάρα πολλές μεταξύ των οποίων οι παρακάτω :

  • Η μη ύπαρξη δασολογίου και δασικών χαρτών : Πολλές είναι οι δασικές εκτάσεις που μετετράπησαν σε χορτολειβαδικές και ακολούθως έγιναν οικόπεδα. Εκτάσεις φυσικού κάλλους με κάποια βεβαίωση μετετράπησαν σε οικόπεδα. Οι επισκέψεις σε Υμηττό, Πεντέλη, Χαλκιδική, Περτούλι, Παρνασσό Σούνιο και αλλού το αποδεικνύουν. Κάποιες από τις εκτάσεις αυτές αξίζουν πολλά χρήματα ανά στρέμμα και αποφέρουν πολλά έσοδα σ’ αυτούς και τους απογόνους τους. Και μια τέτοια πολιτική απαγορεύει την χωροταξική ανάπτυξη στις περιοχές αυτές.
  • Πολλά σκάνδαλα ακούσθηκαν τώρα τελευταία: Ενδεικτικά αναφέρουμε το τεράστιο σκάνδαλο της μη σύνταξης του εθνικού κτηματολογίου με πιστώσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαλλαγή υπευθύνων με βούλευμα και πρόστιμο από Ε.Ε.). Η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και εμπρησμούς και η αδυναμία οργανωμένης προστασίας και φύλαξης.
  • Η σταδιακή υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας από το 1980 μέχρι σήμερα. Η υπηρεσία αυτή ήταν κάποτε πρότυπο προσφοράς στην ύπαιθρο αφού έκανε αναδασώσεις, τεχνικά έργα για την συγκράτηση της ορμής των υδάτων, δασικούς δρόμους, επέβλεπε (ουσιαστικά) την υλοτομία, είχε εκτροφεία θηραμάτων , παρατηρητήρια για την επίβλεψη και προστασία των δασών .

Σήμερα

  • Οι αναδασώσεις έχουν αφεθεί σε χέρια Προσκόπων, κάποιων συλλόγων ή τηλεοπτικών σταθμών με εθελοντές.
  • Οι χρηματοδοτήσεις για την προστασία - διαχείριση του δάσους, για αναδασώσεις, για τεχνικά έργα έχει μειωθεί σημαντικά .
  • Οι δασικοί υπάλληλοι και οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν αντιδρούν, δεν καταγγέλλουν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Απλά διαπιστώνουν και βιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση που ενδεχομένως τους βολεύει .
  • Είναι αναγκαίο να απαγορευθεί ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων.

Έτσι σήμερα εμείς που είναι ημέρα δασοπονίας:
Σίγουρα θ’ ακούσουμε μηνύματα, εισηγήσεις, διαπιστώσεις αλλά δεν θα δούμε χρηματοδοτήσεις για έργα ανάπτυξης και προστασίας του δάσους .

Βιώνουμε την καταστροφή του αλσυλλίου από την απραξία στην διαχείριση του αλσυλλίου (περίφραξη, κλοπές, φωτισμός, καταστροφή δασικών κατασκευών, αγριοκούνελα, αποκομιδή απορριμμάτων)

Καλούμε όλους τους φίλους και μέλη του συλλόγου μας για την παραπάνω  ανάπτυξη την εθελοντικής μας δραστηριότητος στο αλσύλλιο Μετεώρων και την περιοχή του Δήμου Παύλου Μελά .

Θεσσαλονίκη 21 Μαρτίου 2014

Η Πρόεδρος ΔΣ