ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕ. ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

hiking

Με την πρώτη ματιά φαίνεται παράλογο. Γιατί ν’ αφήσει κανείς το ζεστό του κρεβατάκι κυριακάτικα και να πάρει τα βουνά;

Δεν μπορεί να σου απαντήσει κανείς σ’ αυτό πειστικά, χωρίς να σου αναπτύξει ταυτόχρονα θεωρίες περί ομορφιάς του τοπίου, φυσικής ευεξίας και άλλα που θα σε κάνουν να χωθείς πιο βαθιά στον καναπέ και να αρπάξεις την κούπα του κυριακάτικου καφέ.

image-01

Άλλωστε ο καθένας έχει τους δικούς του λόγους για τους οποίους ακολουθεί το μονοπάτι στο δάσος, και τους διαπιστώνει συνήθως αφού έχει τελειώσει η πορεία.

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΟΥ

Τόσα χρόνια πληρωμένες συνδρομές στα γυμναστήρια που πήγαιναν άχρηστες.
Τόσες Κυριακές με καλό καιρό όπου η μοναδική στιγμή που μ’ έβλεπε ο ήλιος ήταν κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση από το αυτοκίνητο .
Τόσα Σαββατοκύριακα “απόδρασης” σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου θαύμαζα το τοπίο από το παράθυρο του αυτοκινήτου,
Ήταν αρκετά για να πειστώ να ακολουθήσω στο τέλος τη “δίαιτα του πεζοπόρου”. Πρόκειται για πρωτεϊνούχο κατά κύριο λόγο δίαιτα, ένεκα του πλούσιου σε κοψίδια μενού της εκάστοτε ταβέρνας , που έπεται της πορείας στο βουνό, και κατά την οποία, αφ’ ενός το ψωμάκι που θα φας σου φαίνεται πιο γλυκό από ποτέ και αφ’ ετέρου, την επόμενη μέρα θα είσαι σίγουρα πιο ελαφρύς σε κιλά και σε διάθεση, μια και έχεις κερδίσει επάξια το φαγητό σου.

image-02

Το κυριότερο κίνητρο για μένα όμως παραμένει το πώς γίνεται να τερματίζει τη πεζοπορία του κανείς στο δάσος με περισσότερη ενέργεια απ’ όση ξόδεψε και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει στα ίσια την εβδομάδα, γι’ αυτό και το συστήνω ως γυμναστική και ψυχοθεραπεία που ταυτόχρονα έρχεται.

Και για να μη σου βγει η πεζοπορία στο δάσος  πιο ακριβό χόμπυ από την ιππασία (μη συμπερι λαμβανομένης της αγοράς του αλόγου) αλλά και για να μην περπατάς με τα Manolo’s ή τα Luis Witton στα χωράφια, ιδού οι προμήθειες κι ο εξοπλισμός που προτείνω μετά από προσωπική εμπειρία (κοινώς την έπαθα και έμαθα) για τις πρώτες φορές πάτησα.

Ένδυμα: Άσε προς το παρόν την ομορφιά και τη χάρη απ’ έξω και θυμήσου πώς σε έντυνε η μαμά σου κρεμμυδάκι.
Στο ίδιο πνεύμα βάλε πολλά λεπτά ρούχα για να είσαι ζεστά ντυμένος και να έχεις να βγάζεις σαν ζεσταθείς.
Πάρε και ένα δεύτερο φανελάκι στο σακίδιο για να αλλάξεις στο τέλος και να μη σου μείνει έτσι κανένα κρύωμα ενθύμιο της εκδρομής.

Παπούτσι: Ήταν η μόνη φορά που αναφώνησα κοιτάζοντας τη ντουλάπα μου το κλασσικό «δεν έχω τίποτα να φορέσω» και είχα πράγματι δίκιο. Χρειάζονται οπωσδήποτε καλά (όχι δωδεκάποντα peep toe – ορειβατικά λέμε) παπούτσια για να σε γλυτώσουν από τα κάθε είδους ολισθήματα που παραμονεύουν λόγω λάσπης ή χιονιού που δεν έλιωσε ακόμη.

Τσάντα: Αν δεν έχεις αγοράσει ήδη κάτι που να ταιριάζει με το παπούτσι σου (!!!) δανείσου από φίλους γείτονες κ.λ.π. ένα σακίδιο που να χωράει τα βασικά, αλλά και να μπορείς να το κουβαλήσεις ακόμη κι όταν θα είσαι κουρασμένος και θα ρωτάς ανά 5 λεπτά “πότε θα φτάσουμε;”

Περιεχόμενο σακιδίου: Ένα με δύο μπουκαλάκια νερό. Το δεύτερο φανελάκι που λέγαμε. Κάτι για κολατσιό και κάτι για να κεράσεις τους άλλους (αυτούς που θα σε κρατάνε να μην τσακιστείς, θα σου μιλάνε όταν εσύ μετά βίας θα ψελλίζεις ένα “ναι” απ’ το λαχάνιασμα, με λίγα λόγια θα σε έχουν υπό την προστασία τους ως νέο μέλος).

image-03

Προαιρετικά το αδιάβροχό σου , το αντηλιακό σου, κανένα υγρό μαντηλάκι, άντε και το προστατευτικό χειλιών με χρώμα.  Πού ξέρεις;  Μπορεί να συναντήσεις στο δάσος κανένα μεταμοντέρνο ποιμένα τύπου Βόγλη και να σε κεράσει ρυζογκοφρέτες (Στάσου, έχω και παξιμαδάκια ολικής αλέσεωωωως!)

Αξεσουάρ: Γυαλιά ηλίου, καπέλο ή σκούφο και γάντια ανάλογα με την εποχή, και, το σπουδαιότερο, mpastoynakia.

Μπαστουνάκια: Όχι αυτά που συνοδεύουν ωραία ένα καλό ουίσκι αλλά εκείνα τα μπαστουνάκια που σε βοηθούν να μη χάσεις την ισορροπία σου. Βοηθούν επίσης να περπατάς πιο ξεκούραστα.