Πεζοπορία στο δάσος

pezoporiaΑγαπητοί φίλοι,

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί πεζοπορεί στο δάσος του Φυλλήρου. Το δάσος αυτό βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και υπάρχει πρόσβαση  μέσα από τον οικισμό. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα περάσουμε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο οποίο θα κάνουμε στάση για ζεστό τσάι.

Η διάρκεια της πεζοπορίας θα είναι περίπου μία ώρα και ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι 1. Πρόκειται για μία διαδρομή μέσα στη φύση, στο πράσινο που μπορούν όλοι να την περπατήσουν.

Θα συγκεντρωθούμε όλοι στις 11:30π.μ. το πρωί στην παλιά πλατεία του δάσους του Φυλλήρου και η διαδρομή μας θα ξεκινήσει στις 12:00π.μ..

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής, θα ακολουθήσουμε τη δίαιτα του πεζοπόρου με γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, δηλαδή σουβλάκια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για την πεζοπορία, καθώς και συμβουλές για να είστε προετοιμασμένοι σωστά.

Σας περιμένουμε όλους για μία μοναδική εμπειρία στη φύση!!!

 


 

Σας περιμένουμε, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 ώρα 11:30 στην παλιά πλατεία του δάσους Φιλλύρου για να ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας.

Αν θέλετε φέρτε μαζί σας και ... ψωμοτύρι με το απαραίτητο τσίπουρο για να "κολατσίσουμε" σε κάποιο θαυμάσιο πλάτωμα του δάσους ή ψωμί κι ελιές για τους νηστεύοντες. Πάντως προαιρετικά μετά την πεζοπορία θα ακολουθήσει και η δίαιτα του πεζοπόρου, που αποτελείται από εδέσματα πλούσια σε πρωτεΐνες, κοινά σουβλάκια.

Το κυρίαρχο είδος δένδρου που ευδοκιμεί στη περιοχή του Φιλλύρου, είναι η δρυς ή βελανιδιά ή "μεσσές" όπως το λένε κάποιοι. Από αυτό παίρνει το όνομα του, το πανέμορφο δάσος του Φιλλύρου. Δάσος βελανιδιάς. Το δάσος αυτό βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και υπάρχει πρόσβαση  μέσα από τον οικισμό. Συγκεκριμένα, οι πεζοπόροι, λίγο πριν από την τελευταία στροφή στον δρόμο του Φιλλύρου, θα στρίψουν δεξιά προς το δάσος και θα συγκεντρωθούμε όλοι στην πλατεία που διαμορφώθηκε εκεί. Ακόμη εκεί υπάρχει και το γνωστό αναψυκτήριο- ταβέρνα ΑΜΑΔΡΥΑΣ.

Θα γίνει μικρή ενημέρωση για την πεζοπορία και τον ατομικό ρυθμό, για τον σύλλογό μας , για την βελανιδιά. Δίπλα στις υπάρχουσες κουφάλες των πλατάνων.

Από εκεί θα ξεκινήσουμε. Από το υπάρχον οδοσημασμένο μονοπάτι η ανηφορική μας πεζοπορία . Είναι μία πολύ εύκολη διαδρομή ακόμη και για τους αρχάριους πεζοπόρους.

Μετά από 20 – 30 λεπτά πορείας, ανάλογα με το ατομικό ρυθμό του καθενός από εμάς, θα φθάσουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα μας περιμένει ένα ζεστό τσάι προσφορά του συλλόγου στους πεζοπόρους.
Θα υπογράψουμε όλοι στην αναμνηστική αφίσα για τη συμμετοχή μας, η οποία θα φωτοτυπηθεί (έγχρωμα) και θα δοθεί σε συλλόγους που θα είναι μαζί μας εκείνη την ημέρα.
Από εκεί θα συνεχίσουμε την πεζοπορία μας σε δρόμο με πολύ μικρή υψομετρική κλίση έως καθόλου. Θα φθάσουμε στον ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο υπάρχον εκεί στρατόπεδο. Στο σημείο αυτό θα περάσουμε ακριβώς απέναντι όπου θ’ αρχίσει η κατηφορική μας πορεία που θα μας οδηγήσει στο πίσω μέρος του γηπέδου Φιλλύρου, κι από εκεί στην πλατεία.

Πριν από την άφιξή μας στην περιοχή , από μακριά θα αντικρίσουμε το δάσος, το οποίο είναι κατάφυτο από βελανιδιές. Όταν περιηγηθούμε μέσα στα μονοπάτια του, θα θαυμάσουμε ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και θα γνωρίσουμε από κοντά τις κρυφές ομορφιές του. Οι πιο τυχεροί θα δουν σκιουράκια, λαγούς και αλεπούδες. Θα απολαύσουμε τα υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα και αρώματα του δάσους. Τα πράσινα, τα κίτρινα και τα κόκκινα χρώματα.
Θα μαζέψουμε βελανίδια ή για να φυτεύσουμε κατ’ ευθείαν στο μέρος τους ή για να τα φυτεύσουμε σε κουτιά τετραπάκ και θα τα περιποιούμαστε μέχρι τα βελανίδια να γίνουν μικροί βλαστοί. Θα δοθούν οδηγίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία οι Δρυάδες ή Αμαδρυάδες, είναι νύμφες που προστατεύουν τις δρυς. Γεννιούνται μαζί  τους, μεγαλώνουν και πεθαίνουν μαζί τους. Λένε ότι όποιος προστατεύει και περιποιείται τα δάση κάνει πράξη ιερή, αντίθετα όταν κόβεται ή καταστρέφεται ένα δέντρο, η νύμφη τιμωρεί τον αίτιο της καταστροφής.

Ας έχουμε όλοι αυτά μες στο μυαλό μας και ας σεβαστούμε την επιθυμία των Νυμφών, όταν επισκεφθούμε το πανέμορφο δάσος του Φιλλύρου.

Οι ώρες πορείας θα είναι 1 περίπου  και ο βαθμός δυσκολίας 1. Η εκκίνηση θα γίνει ώρα 12:00 περίπου. Στο μικρό σακίδιο που τυχόν θα έχεις, βάλε μέσα ένα φανελάκι και μια μπλούζα για να αλλάξεις στο τέλος της διαδρομής και μη μείνεις ιδρωμένος, κάποιο αδιάβροχο και έλα με γερά παπούτσια.

Εάν έχουμε κάποιες γκλίτσες ή διχάλες ή ορειβατικά μπαστούνια μπορούμε να κάνουμε μικρή έκθεση αυτών και να μιλήσουμε για τη χρήση τους.

Καλά να περάσουμε και να απολαύσουμε μια ημέρα διαφορετική από τις άλλες.