Ιστορικό

logoΓια το ιστορικό ιδρύσεως του συλλόγου θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο έτος 2007, όταν μπαίνοντας μέσα στο δάσος μετά από πολλά χρόνια όπου εδώ είχαμε μεγαλώσει και αντικρίζοντας την εγκατάλειψη και τους κινδύνους που εγκυμονούσαν μέσα σ’ αυτό από τη χρήση ή διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και των υπολειμμάτων αυτών, την ρυπαρότητα και τη μόλυνση, την εύρεση κρεμασμένου ανθρώπου κ.α., συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε πρωτοβουλίες βοηθείας της Δημοτικής Αρχής και ενεργοποίηση αυτής η οποία είτε από την έλλειψη προσωπικού, είτε από την έλλειψη ενδιαφέροντος, ή οικονομικών ή άλλων μέσων δεν έπραττε πολλά εις το Αλσύλλιο. Ούτε οι Αεροπρόσκοποι που εδρεύουν σ’ αυτό αρκούσαν, για να επιλύσουν τα δημιουργούμενα καθημερινώς προβλήματα, ούτε μπορούσαν να το προστατεύσουν χωρίς την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών. Με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ιδρύετο ένας φορέας προσπάθειας βελτίωσης του δάσους προφητικά τότε στήθηκε και η πινακίδα των Προσκόπων όπου στο κάτω μέρος αυτής είχε την ένδειξη «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ» σε διακριτά ξεχωριστό τμήμα της.

Κορύφωση αυτών ήταν η Πανελλήνια προσκοπική σχολή της Σκαπανικής που λόγω αυτής ολοκληρώθηκε η περίφραξη, επισκευάσθηκαν και λειτουργούν οι τουαλέττες, επισκευάσθηκαν οι μεγάλες πόρτες που είναι κλειστές σε οχήματα ενώ κλειδιά παραδόθηκαν σε Δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία κλπ). Ακόμη επισκευάσθηκαν και ανοίγουν μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας οι μικρές πόρτες (θυρίδες ανθρώπων), επισκευάσθηκαν και λειτουργούν οι κολώνες φωτισμού για να φωταγωγηθεί το αλσύλλιο, επισκευάσθηκαν και λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί, Κατασκευάσθηκαν και τοποθετήθηκαν εντός αυτού ελαφρές δασικές κατασκευές όπως παγκοτράπεζα, καλαθάκια απορριμμάτων, πίνακες πληροφοριών, ενδεικτικές πινακίδες, ιστός, παρτεράκια με άνθη και οργανώθηκε γιορτή για όλους τους πολίτες.

Όλα τα παραπάνω καθιέρωσαν τον σκοπό και το σύνθημα «ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» και «ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» όπου υπερήλικοι περπατούν σ’ αυτό, γυναίκες με τα παιδιά και τα εγγόνια κάνουν βόλτα, γείτονες πίνουν τον καφέ τους και παιδιά παίζουν τρέχουν και φωνάζουν.

Σήμερα είναι αναγκαία και επιτακτική η ίδρυσις ενός συλλόγου, ο οποίος θα συνεισφέρει καθοριστικά στην προστασία του Αλσυλλίου, στην ανάδειξη και την χρήση αυτού του «κοσμήματος» του Δήμου Πολίχνης από τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον. Την ίδρυση του συλλόγου αυτού όπου πρωτοστατούν οι Πρόσκοποι, το Προσκοπικό Πνεύμα, η Προσκοπική φιλία, ο εθελοντισμός και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο